“Vandaag een lezer, morgen een leider.” – Margaret Fuller

Deze quote voel ik in mijn hele lijf. Waarom? Omdat ieder kind het recht heeft om een leider te worden. Ook jouw kind! En leider hoeft hier niet direct te betekenen dat jouw kind een gooi moet gaan doen naar het presidentschap. Nee, het woord leider kan op vele manieren geïnterpreteerd worden. Leider van je eigen klusbedrijf, schoolleider, leider bij de sportclub, leider van de band, leidinggevende in de zorg en ga zo maar door.

Maar ik zie het leiderschap in deze quote bovenal als leider zijn van jezelf, van je eigen leven.

Ik weet dat jij dat ook wenst voor jouw kind. Een gezond, gelukkig en succesvol leven, waarin jouw kind die paden kan bewandelen en keuzes kan maken die passen bij de man of vrouw die hij / zij worden wil.

Maar hoe bereik je dat? Hoe wordt jouw kind een goede lezer en daarmee leider van zijn/ haar eigen leven?

Lezers worden niet geboren!

Nou, lezers dus worden niet geboren!

De techniek van lezen leert jouw kind op school, door middel van effectief leesonderwijs. Maar daarmee red je het niet alleen. Jouw kind kan alleen een blijvende en goede lezer worden, en dus leider van zijn of haar eigen leven, wanneer jouw kind met plezier leest en opgroeit in een stimulerende leesomgeving, waarbij jij als ouder het goede voorbeeld geeft.

Jij bent medeverantwoordelijk voor het leessucces en schoolsucces van jouw kind. En daarmee dus ook voor het maatschappelijk succes en (toekomstig) leiderschap.

Misschien worstelt jouw kind met lezen? Ontwikkelt het leesniveau zich onvoldoende? Heeft jouw kind nog nooit een leuk boek gelezen? Weet jouw kind niet waar hij / zij moet beginnen bij het kiezen van een boek? Is lezen een “moetje” geworden en is leesplezier ver te zoeken?

Jouw rol

Weet dan dat jij de eerste stap kunt zetten! Jij kunt jouw kind helpen! Door terug te gaan naar de basis en jouw kind de kracht van leesplezier te laten ontdekken. Door zelf te lezen, voor te lezen, naar de bibliotheek te gaan, te praten over boeken en daarmee een inspirerende leesomgeving te creëren bij jullie thuis. Zien lezen, doet lezen. Jouw kind spiegelt zich aan jouw leesgedrag. Als jij nooit leest, waarom verlang jij dan wel van jouw kind dat hij / zij dagelijks een boek pakt?

Jouw kind wordt een goede lezer als hij / zij veel leest. Maar als jouw kind lezen niet leuk vindt, leest jouw kind minder. Of zelfs helemaal niet. En hoe minder jouw kind leest, hoe minder kans jouw kind heeft om een goede lezer te worden en daarmee verkleint de kans op goed leiderschap over zijn/ haar leven.

Maar als jouw kind lezen leuk vindt, gaat jouw kind als vanzelf meer lezen. Hierdoor wordt jouw kind beter in lezen, groeit de woordenschat en verbetert leesbegrip. Jouw kind ervaart succes en gaat lezen hierdoor alleen maar leuker vinden. En daardoor worden er steeds meer leeskilometers gemaakt en ontwikkelt jouw kind zich tot een goede lezer.

Dus: vandaag een lezer, morgen een leider!

Jij hebt, naast de school, met jouw voorbeeldfunctie goud in handen. Jij kunt jouw kind ondersteunen in het proces naar goed leiderschap. Dus begin bij jezelf! Pak jouw rol, wees de leider, leid jouw kind naar leesplezier en leessucces!

Vreemde ogen dwingen

Nu weet ik ook, vanuit mijn eigen ervaring als moeder, dat het als ouder soms best lastig is om de juiste snaar te raken bij je kind. Helemaal als er al een heel proces van falen en negatieve ervaringen aan vooraf is gegaan. Maar daarvoor is een oplossing: vreemde ogen dwingen 😉. Ik heb in mijn praktijk dan ook al vele kinderen en hun ouders mogen helpen bij het ontdekken en ervaren van de kracht van leesplezier met mijn LeesLiever methode.

Nog 4 nachtjes slapen…

Nog 4 nachtjes slapen en dan ben ik jarig. Dan lanceer ik mijn nieuwe online programma: LeesLiever Online. Het programma, gebaseerd op de LeesLiever methode, dat van jouw kind een lezer maakt, met plezier en succes. Een programma waarin jij je rol als leider kunt pakken en jij van jouw kind een leider maakt.

Op mijn verjaardag ga ik trakteren. Er komt een fantastisch aanbod aan voor jou en jouw kind.

Nog 4 nachtjes slapen…..

Nieuwsgierig? Lees alvast alles over LeesLiever Online en houd 31 maart 2021 mijn sociale media kanalen in de gaten.

Nog 4 nachtjes slapen….. ik kan niet wachten 😉

Jij?