Gloeien en groeien

Ik voel het hete zand kriebelen onder mijn voeten. Snel nestel ik me op mijn strandbedje, terwijl ik loop te stoeien met mijn handdoek. Ondertussen zijn mijn ogen op de helder blauwe zee gericht en geniet ik van het feit dat mijn kinderen samen met hun vader de wondere onderwaterwereld aan het ontdekken zijn. Ik dommel even weg en duik even later weer in mijn boek. En terwijl ik mezelf opnieuw in een andere wereld onderdompel, word ik opgeschrikt door gezoem. Geen eng insect gelukkig, maar een berichtje dat de oversteek over de Atlantische Oceaan heeft gemaakt en zijn weg vindt naar mijn telefoon in de Cariben.

Spraakbericht

Omdat ik, ondanks onze vakantie/ familiebezoek, tegen de deadline aanloop van de LeesLiever Scheurkalender, ga ik toch even kijken. Een berichtje van de drukker of mijn team kan op dit moment heel belangrijk zijn en acties van mij vragen.

Ik zie dat er een spraakbericht is binnengekomen. Afzender Suus, een leerling met dyslexie die ik in 2020 heb begeleid in mijn praktijk. Nieuwsgierig als ik ben, open ik het bericht direct en luister. Er ontstaat direct een glimlach op mijn gezicht. Mijn hart maakt een sprongetje, nee een sprong! Wauw, wat ben ik trots op haar. Wat heeft zij een ontwikkeling doorgemaakt. Haar woorden symboliseren de kracht van leesplezier. En deze kracht maakt dat zij haar eigen groei heeft gefaciliteerd. De zon brandt op mijn huid en er rolt een zweetdruppel over mijn rug. Een pelikaan vliegt over en neemt een duik in de zee om vervolgens zijn maaltje dobberend naast het vlot te nuttigen. Ik kijk, voel en gloei. Niet alleen van buiten door de brandende zon, maar juist van binnenuit.

Reis

Want ik voel diep van binnen een steeds groter en sterker gevoel van het doel van mijn reis. Een reis waaraan ik in 2018 ben begonnen. De sprong in het diepe. Mijn vaste basis, mijn baan als logopedist en dyslexiebehandelaar opgezegd. Zonder ook maar te weten waar ik zou eindigen. En nu hier, op dat strandbedje in de Cariben, voel ik dat de puzzelstukjes allemaal op hun plek vallen. De twijfels over de reis, de onzekerheid over de toekomst, het is er allemaal geweest. Maar op dit moment maken deze emoties plaats voor gevoelens van trots, bevestiging en dankbaarheid.

De kracht van leesplezier

Mijn boodschap is helder, mijn missie krachtig. Wanneer je uitgaat van de kracht van leesplezier, ben je als professional of ouder (met de juiste ondersteuning van een professional) in staat om toe te werken naar een leven lang lezen met plezier en succes! Een leven lang lezen, is een leven lang leren. Maar dit gaat niet vanzelf. Dit vraagt om passie, kennis, commitment en doorzettingsvermogen. Weet dat ieder kind leesplezier kan ervaren, ook jouw kind of leerling! Het is maatwerk, het vraagt om een mindsetverandering. Maar wanneer je bij jouw kind of leerling de gevoelige snaar weet te raken, wanneer je je écht verdiept in de interesses van jouw kind of leerling en je kunt overbrengen dat je er echt voor hen bent, dat je naast hen staat en met hen meeloopt, stap voor stap, dan pas zul je de aanzet geven voor verandering. Dit kan jouw kind of leerling niet alleen. Dit is een proces dat je samen zult moeten doorlopen.

Will it be easy? Nope. Worth it? Absolutely!

Missie

Mijn reis is nog niet klaar. Ik ben nog lang niet op mijn eindbestemming. Er zijn nog teveel kinderen die geen leesplezier ervaren, vele werelden niet ontdekken en hierdoor ontwikkelingsperspectief missen. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar de weg die ik insla naar leessucces, schoolsucces en maatschappelijk succes begint ALTIJD bij leesplezier.

Suus

Onderstaande woorden van Suus maken duidelijk dat dit is waar ik het voor doe en waarom ik doorga met het uitdragen van het LeesLiever concept. In mijn praktijk, dmv mijn online programma en de LeesLiever Scheurkalender. Maar ook tijdens nieuwe projecten in 2022.

“Hoi Hanneke! Eerst had ik de voorronde van de voorleeswedstrijd van mijn klas. Die heb ik gewonnen! Toen had ik de voorronde voor groep 7 en groep 8. Die heb ik ook gewonnen! En nu mag ik voor heeeeel Deventer voorlezen. En hopelijk win ik daar ook. Ik vind het leuk om even te vertellen, omdat jij mij zo goed hebt geholpen! Doei! Groetjes, Suus.”

Bovenstaande spreekt boekdelen toch?

Een leven lang lezen met plezier én succes!

Wil jij meer weten over de kracht van leesplezier en over wat ik kan betekenen voor jouw kind, leerlingen of jouw eigen ontwikkeling als professional (middels een masterclass)?

Stuur mij een berichtje en ik denk met je mee.

Ik wens je een fantastisch 2022 vol leesplezier en leesbeleving!

 

Lieve groet,

 

Hanneke Cents | Taal- Lees- Spelling Specialist in Deventer en omstreken