Dat ging niet van een leien dakje…

This is the moment

Mijn handen beven en mijn hart klopt in mijn keel. This is the moment: maandag 22 november maak ik vol spanning de allereerste doos open. Ik schrik en probeer mijn ontzetting te verbergen… Volgens mijn beste vriendin hoor je het niet aan mijn stem, maar ik weet, hoor en voel het als ik de video terugkijk.

Onthutst zit ik met mijn prachtige kalender in mijn handen op de grond. Een gevoel van trots en angst vermengen zich. Alle dozen met de 2022 editie van de LeesLiever Scheurkalender staan inmiddels in de hal. Maar dit klopt niet en mijn brein maakt overuren….

Je denkt misschien, huh, hoezo? De kalender ziet er toch fantastisch uit? Jazeker, dat kan ik alleen maar beamen. De cover, gemaakt door Meike Lieve Bos, knalt eruit en ook het binnenwerk is prachtig. Maar dit is niet zoals het zou moeten zijn…

Zie jij het?

Dit is inmiddels de 3e keer dat ik de LeesLiever Scheurkalender heb ontwikkeld, dus voor mij was het direct duidelijk. De kalenders worden altijd verpakt in krimpfolie. Maar toen ik de eerste doos openmaakte, bleek dit niet het geval. Ook niet bij de 2e doos en ook niet bij de 3e…. De rest heb ik maar dichtgelaten. 

Ik huiver… wat heb ik gemist? Heb ik de specificaties op de offerte niet goed bekeken? Heb ik mijn wensen niet duidelijk doorgegeven? Gelukkig kon ik snel schakelen. Toverde de offerte en opdrachtbevestiging tevoorschijn en tot mijn grote opluchting stond er duidelijk vermeld: inclusief krimpfolie.

Krimpfolie is van groot belang om beschadiging tijdens verzenden tegen te gaan en voor de verkoop in de winkel. De perfectionist in mij wil de kwaliteit van het product waarborgen, dus krimpfolie is een must.

Risico

Inmiddels weet ik dat dit het risico is van ondernemen, er kan altijd iets misgaan, hoe goed je voorbereiding ook is. Maar ik weet ook dat er altijd een oplossing is. Dus schakelen met de drukker: hoe gaan we dit oplossen? En vervolgens, hoe snel is dit te regelen? Dit laatste weegt voor mij zwaar. Hoe snel kunnen de kalenders weer opgehaald worden en geseald en wel worden geretourneerd? Na heel wat heen en weer gebel en zoeken naar oplossingen, hoor ik dat de hele levering de volgende dag wordt opgehaald en dat de pallet na het weekend weer voor mijn deur wordt gezet. Dit laatste is een absolute no go voor mij, want de kalenders moeten uiterlijk dit weekend verstuurd worden, willen ze vóór 5 december bij mijn klanten liggen. Zij rekenen op mij. Dus ik sta mijn mannetje, blijf standvastig en zorg ervoor dat het geregeld wordt.

En dan?

Ik adem diep in en uit. De stress verdwijnt langzaam uit mijn lijf. Ik bel mijn hulptroepen af. Goddank kunnen ze vrijdag komen helpen.

De dagen erna verlopen vrij soepel. Alle doosjes waren inmiddels gevouwen, alle kaartjes voorzien van stempel en sticker, boekenleggers klaar om bijgesloten te worden, “beleving” (zo noemen we de gezellige frutseltjes om de verpakking op te fleuren) uitgepakt en in emmers gedaan om het verwerken te vergemakkelijken. De hele assemblagelijn stond in de startblokken.

En toen werd het woensdagavond en voelde mijn hoofd aan alsof ik was overreden door een vrachtwagen. De pijn was niet te harden en ik voelde al, dit gaat de verkeerde kant op…

Na een slechte nacht weet ik gedurende de dag niet waar ik het zoeken moet. Mijn kloppende hoofd lijkt te ontploffen en als ik me van bed naar bank en visa versa beweeg sta ik te tollen op mijn benen. De leerlingen in mijn praktijk afgezegd en in afwachting van de afspraak bij de teststraat, probeer ik me niet teveel zorgen te maken over morgen. Dan komen de kalenders binnen en moeten alle pre-orders verpakt en verstuurd worden. Hoe ga ik dit doen als ik me zo beroerd voel?

Veerkracht

De volgende dag voel ik me nog steeds belabberd en de testuitslag blijft maar uit. Dan gaat de deurbel. Daar staat de pallet. This is the moment, again… Ik maak de 1e doos open, de 2e en de 3e. En daar liggen de kalenders, netjes opgestapeld, geseald en wel. Ik probeer de vreugde te voelen, maar de druk van de verzending ligt als een steen op mijn maag. De testuitslag is nog steeds niet binnen, dus ik zal dit klusje alleen moeten klaren. Mijn ouders zijn kwetsbaar, ik kan hen in deze situatie niet vragen te komen.

Met een wattenhoofd ga ik samen met manlief (thank God, hij is op vrijdag vrij!) aan de slag. Omdat de uitslag maar uitblijft gaan we samen dapper door, terwijl het zweet me bij het minste of geringste uitbreekt. Het leven van een ondernemer gaat niet over rozen.

Zo gaan we vrijdag en zaterdag door en aan het einde van de zaterdag liggen alle pre-orders netjes bij het postkantoor. Met dank aan Odile van Odile’s Giftshop voor het meedenken en snelle handelen.

Dankbaar, maar uitgeput en zo ziek als een hond plof ik op de bank. En wanneer ik zondag en ook de dagen erna de positieve reacties over de scheurkalender mag ontvangen, voel ik de sprankeling van dit bijzondere proces heel langzaam terugkomen.

Familiebedrijf

De griep hakte er flink in (ik ontving na 2 dagen gelukkig een negatieve uitslag). Ik had nog een week nodig om bij te komen. Gewoon griep kan tegenwoordig ook nog. 😉 En daarom bleven berichten over de scheurkalender uit. Ik kon het niet, voelde me zo beroerd, dat ik mijn passie voor de nieuwste editie van de LeesLiever Scheurkalender niet kon overbrengen.

We zijn inmiddels een week verder en de mist in mijn hoofd klaart langzaam op. Ik begin weer te voelen en het begint weer te stromen. De gevoelens van onmacht en overleven maken plaats voor trots en dankbaarheid. Ik heb het klusje weer geklaard. Vraag me niet hoe, but i did it! Maar ik hoefde gelukkig niet alles alleen te doen. Want Peter en zelfs mijn jongens stonden aan mijn zijde aan de assemblagelijn. We waren een heus familiebedrijf! Dank lieverds!

En voor jou: dank voor je vertrouwen en de mooie reacties op de kalender.

Ik hoop dat je jouw (klein)kinderen, leerlingen, team, klas of organisatie blij maakt met dit unieke cadeau, waarmee je leesplezier en leesbeleving op de kaart zet. Iedere dag in een ander perspectief. Maak van lezen een feestje. Samen!

 

Cadeautip

En heb je het leukste cadeautje voor de feestdagen nog niet besteld?

Ik pak met liefde dit presentje voor je in! Bestellen doe je hier. 🙂

Veel leesplezier!

Lieve groet,

 

Hanneke Cents | Taal- Lees- Spelling Specialist in Deventer en omstreken