“Ik heb een 8 voor mijn boekbespreking! De kinderen in mijn klas kennen het boek nog niet en ik heb heel veel kinderen enthousiast kunnen maken!”

Glunderend en vol trots vertelt ze mij het goede nieuws. Ze las “Mijn bijzonder rare week met Tess” van Anna Woltz en dit boek liet haar de kracht van leesplezier ervaren.

“En weet je Hanneke, de meester kende het boek ook nog niet en hij gaat het boek gewoon kopen voor de schoolbibliotheek!”

Dit was voor mij weer zo’n lichtpuntje! Een prachtig voorbeeld uit de praktijk.

 

Inspiratie

Kun je als leerling je leerkracht inspireren?

Jazeker!

Dit voorbeeld geeft maar weer eens aan hoe de kracht van leesplezier werkt. Als je wordt gegrepen door het boek, door de hoofdpersoon, de verhaallijn, de situaties waarmee jij je kunt identificeren of door wat dan ook, dan ben jij in staat jouw enthousiasme over te brengen en anderen te inspireren, motiveren en stimuleren!

Dus ook de leerkracht!

En dan is het dus geweldig hoe deze leerkracht het enthousiasme van zijn leerling omzet in een actie die andere leerlingen uit zijn klas weer in staat stelt om de kracht van leesplezier ook te ervaren.

Boekpromotie

Investeren in boekpromotie is dan ook zinvol voor het stimuleren van leesplezier. Een goede schoolbibliotheek is ook een voorwaarde. Maar daarmee red je het natuurlijk niet alleen. De leessfeer is bepalend, waarbij het ontwikkelen van leesroutine kinderen houvast geeft. Praten over boeken: enthousiaste interactie over verschillende soorten boeken en teksten geeft ruimte voor het vormen van een mening en leert kinderen nadenken over de inhoud van teksten. Belangrijk is ook dat je weet wat kinderen leuk vinden om te lezen, zodat je ze kunt adviseren. En geef kinderen vervolgens de ruimte om ZELF een boek te kiezen op basis van hun eigen interesses en niet op basis van leesniveau.

Maar hoe dan?

In deze lockdown periode?

Hoe motiveer jij jouw leerlingen op afstand?

Of hoe motiveer jij jouw eigen kind? Thuis, terwijl je straks ook jouw eigen werk moet combineren met thuisonderwijs?

Maak het niet te ingewikkeld en ga terug naar de basis: leesplezier!

Leuk boek

Een boek moet op de eerste plaats leuk zijn! Dus weet wat jouw leerlingen/ kinderen leuk vinden en ga samen op zoek naar boeken die passen bij hun interesses. Het is belangrijk dat kinderen zelf kiezen. Dit draagt bij aan leesplezier.

Inspiratie nodig? Download hieronder GRATIS tips die jouw leerlingen of jouw eigen kinderen helpen bij het vinden van een fantastisch boek.

 

Waar haal je de boeken dan vandaan?

De bibliotheken zijn helaas gesloten, maar gelukkig kun je ook boeken afhalen. Dus maak daar gebruik van. Of check de online bibliotheek: www.onlinebibliotheek.nl.

Bekijk ook de mogelijkheden van www.yoleo.nl en Superboek van www.passendlezen.nl en lees/ luister mee. Of gebruik de (voor-)leesgids, een initiatief van kinderboekenschrijfster Rian Visser: www.voorleesgids.nl. Ken je de online verhalenserie ‘Huisarrest’ al? Check: https://www.deschoolschrijver.nl/huisarrest/.

Misschien staat er wel een minibieb bij jou in de buurt? Check www.minibieb.nl.

Ook kun je online de leukste boeken kopen. Ondersteun dan wel jouw plaatselijke boekhandel

Wist je dat…

Als je je boeken bestelt via www.libris.nl, je de lokale boekhandel steunt? De omzet van libris.nl is volledig voor deelnemende boekhandels. Als je bestelt via libris.nl bepaal je zelf welke boekhandel je de omzet gunt! #kooplokaal

 

Leessfeer

Leessfeer is thuis ook belangrijk. Creëer leesroutine. Maak samen afspraken over de leesmomenten op een dag. Daar hoort ook een knus plekje bij met bijvoorbeeld iets lekkers. Doe kaarsjes aan, kruip tegen elkaar aan. Maak er echt een momentje van samen en geniet!

En vergeet niet:  zien lezen, doet lezen!

Interactie

Praten over boeken is belangrijk voor leesplezier, leesmotivatie en leesbegrip. Door samen over het boek te praten gaat de tekst nog meer leven en leer je meer over de hoofdpersonen. Maar kinderen leren bijvoorbeeld ook hun mening te geven over de hoofdpersoon of een situatie in het boek. Kinderen gaan nadenken/ reflecteren over de tekst en hierdoor leren ze ‘dieper’ lezen.

Je zult zien dat de leukste gesprekken ontstaan en dat leesplezier en leesbeleving alleen maar aangewakkerd worden!

Zit het tegen?

Soms lukt het niet en merk je dat het lastig is om jouw kind of jouw leerlingen te motiveren of op weg te helpen. Dan is het goed om een stap terug te doen. Hoe?

Download hier de 7 pijlers voor leesplezier. En kijk met welke stap jij weer een nieuw begin kunt maken. 

Samen genieten en beleven is de basis voor de ontwikkeling van leesplezier. En lukt dit nu alleen met voorlezen, dan ga je lekker veel voorlezen!

 

Ik help je graag

We worden met z’n allen weer aardig op de proef gesteld. Maar laten we met elkaar kijken naar de mogelijkheden en zorg dragen voor elkaar.

Ik help je graag en ik hoop dat ik je met bovenstaande tips op weg geholpen heb om er een mooie kerstvakantie van te maken en om in januari een goede en frisse start te maken met online/ thuisonderwijs en de ontwikkeling van leesplezier!

Nieuwsgierig

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag nog meer handige tips & tricks ontvangen? Dat kan! De nieuwe editie van de LeesLiever Scheurkalender staat bomvol met de leukste weetjes, handige tools en strategieën, leestips, VIP tips en nog veel meer om van lezen een feestje te maken. De 1e druk was binnen 4 weken uitverkocht. De 2e druk wordt maandag 21 december geleverd.

LeesLiever Scheurkalender

De content in de kalender geeft nieuwe inzichten, laat je nadenken en nodigt uit om in gesprek te gaan over lezen en om nieuwe jeugdliteratuur te ontdekken. Alles in het teken van leesplezier! Door elke dag een blaadje te scheuren, samen te lezen, hierover te praten en na te denken, wordt lezen op een leuke, toegankelijke en effectieve manier een vast onderdeel van de dag. Thuis, maar straks ook weer in de klas of praktijk.

Bestel de 2e druk van de LeesLiever Scheurkalender vóór 21 december 2020 en jouw bestelling wordt nog voor kerst verstuurd!

Heel veel leesplezier!

Dit is mijn laatste blog van 2020. Ik hoop dat ik je het afgelopen jaar heb kunnen inspireren.

Bedankt voor je vertrouwen!

Ik wens jou hele fijne feestdagen en alvast een gezond en hoopvol 2021.

Pas goed op elkaar, geniet van de tijd samen met jouw geliefden en blijf vooral gezond!

Tot volgend jaar!

 Lieve groetjes,

Hanneke Cents | Taal- Lees- Spelling Specialist in Deventer en omstreken