Het is alweer eind januari 2021!

Normaal gesproken vind ik de maand januari altijd lang duren. En nu denk ik: waar blijft de tijd….

Herken je dat?

Deze periode vraagt veel van ons allemaal. De struggles van ouders als het gaat om de combi thuisonderwijs en werk, leerkrachten en andere (onderwijs)professionals die met man en macht online onderwijs of zorg organiseren, ondernemers die hun bedrijf noodgedwongen hebben moeten sluiten, kopzorgen over financiën en werknemers en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar het is niet alleen moeilijk voor ons volwassenen. Onze kinderen moeten zich nu ook aanpassen. Zij willen heel graag weer naar school, spelen met vriendjes en vriendinnetjes en opgroeien in een wereld zonder onzekerheid en angst.

Wist je dat je op een heel gemakkelijke manier jouw kinderen een gevoel van veiligheid, geborgenheid en perspectief kunt bieden?

Iets heel simpels, maar het is misschien wel iets wat je nu vergeet in je drukke weekplanning!

Je hebt alles ingepland, van schoolwerk tot je eigen werkzaamheden en huishouden. Wat betreft het thuisonderwijs volg je de lijnen van school en wil je zo goed en zo kwaad als het kan samen met jouw kinderen het schoolwerk afmaken.

 

MAAR VERGEET NIET OM VOOR TE LEZEN!

Juist nu er druk staat op je gezin, zorgt voorlezen voor ontspanning. Een moment van rust, voor jullie allemaal. En je hoeft je absoluut niet schuldig te voelen als je ervoor kiest om een deel van de taalles te schrappen en je tijd vrijmaakt voor het voorlezen van een fantastisch (prenten)boek.

Want, voorlezen werkt niet alleen ontspannend. Het prikkelt je fantasie en voorstellingsvermogen. Het laat je de wereld om je heen even vergeten. Kinderen leren goed luisteren en concentreren. Jij als ouder omarmt hiermee jouw eigen taalles door samen met jouw kinderen te praten over de inhoud van het boek. Je besteedt aandacht aan woordenschat en zinsbouw in een rijke context. Hierdoor leert jouw kind nieuwe woorden begrijpen, integreren en verbanden leggen. Dit gaat gemakkelijker en sneller dan nieuwe woorden leren uit een taalboek. En het is ook nog eens veel leuker!

Vergeet dus niet dat voorlezen belangrijk is voor de taalontwikkeling, cognitieve ontwikkeling en sociaal – emotionele ontwikkeling en …. dat het loont!

Ook als kinderen zelf al kunnen lezen. Door juist die boeken voor te lezen, die nog te moeilijk zijn om zelfstandig te lezen, komen kinderen toch in aanraking met rijke taal en werk je aan begrijpend luisteren en lezen. Hiermee leg je een basis voor leesplezier en leessucces.

Het geeft zwakke lezers de mogelijkheid om te genieten van verhalen die passen bij hun cognitieve niveau en sterke lezers worden uitgedaagd om andere soorten teksten te lezen.

Maar ook op het voortgezet onderwijs is voorlezen nog steeds ontspannend, inspirerend, uitdagend en leerzaam!

Een mooier leerproces bestaat niet!

Dus, duik de boekenkast in, haal boeken af bij de bibliotheek, check de online bibliotheek, ontdek de minibieb bij jou in de buurt (https://minibieb.nl/) of ‘plunder’ de plaatselijke boekhandel door een online bestelling te plaatsen en ga VOORLEZEN!

Leesplezier gegarandeerd!

Creëer een veilige bubbel. In deze bubbel voelen jouw kinderen dat jouw aandacht volledig bij hen is en kunnen jullie samen deze rare periode, met alle zorgen en angsten, even vergeten.

Stap samen in die andere wereld en beleef, verdwaal, geniet, ontspan, leer, fantaseer, rust uit, ontdek en kom thuis!

Leesplezier is de basis voor leessucces én schoolsucces!

Merk jij nu dat je het lastig vindt om jouw kind thuis te begeleiden met lezen, begrijpend lezen of spelling?

Jij probeert jouw kind zo goed mogelijk te ondersteunen in het proces van instructie, oefening, automatiseren en leren. Maar voel je dat je tekort schiet?

Wanneer jouw kind gefrustreerd het dictee aan de kant gooit of het vertikt om “lekker” te gaan lezen?

Welke instructie geef je, hoe kun je lees – en spellingactiviteiten zo ombuigen dat jouw kind weer plezier en succes ervaart?

Ik ga jou op weg helpen!

HOE?

Per week stel ik 4 plekken beschikbaar voor advies op maat.

In de online 30-minuten sessie denk ik met jou mee op het gebied van technisch lezen, begrijpend lezen en spelling. Vooraf mail je mij jouw vragen en schets je de situatie rondom jouw kind, zodat ik me kan voorbereiden. In de online 30-minuten sessie geef ik jou tips, handvatten en adviezen op maat, zodat jij jouw kind weer kunt motiveren, inspireren en stimuleren. Jij krijgt tools in handen die bijdragen aan een positieve mindset voor jou en jouw kind.

Laat de strijd en frustratie deze toch al lastige periode niet bepalen!

Plan jouw 30-minuten sessie in:

Wil jij weten wat ik nog meer voor jou en jouw kind kan betekenen?

Lees hier alles over mijn maatwerkbegeleiding en nog veel meer:

Tot snel!