JOEHOE!!!

ZOMER, de tijd om even terug te schakelen. De boel de boel te laten. Quality time in te plannen met de mensen die je lief hebt. Samen genieten, ontspannen, nieuwe plekken ontdekken. De wereld ligt aan je voeten.

Voor mij voelt de zomer ook echt altijd als een break in het jaar. Ik leef ernaar toe. En de laatste loodjes wegen dan ook altijd het zwaarst. Herken je dat?

Vooral die laatste weken van het schooljaar zijn altijd druk. De kinderen zijn moe, maar er gebeurt nog van alles en er “moet” ook nog van alles. En als je dan ook nog eens je eigen werk goed wilt afronden voordat je op vakantie gaat, dan loopt je hoofd wel eens over. Voor iedere werkende ouder met schoolgaande kinderen herkenbaar denk ik 😊.

Maar, die periode ligt nu gelukkig achter ons. De tijd van ontspannen en genieten is aangebroken. Ook voor mij. Althans, bijna voor mij…

 

ZomerLeesBOOST

Want, zoals je wellicht hebt gezien, als je mij volgt op Facebook of LinkedIn of als je mijn website hebt bezocht, ben ik druk bezig met de ZomerLeesBOOST sessies. Speciaal voor kinder

en én hun ouders die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij leesplezier, leesmotivatie en leeskilometers maken in de zomervakantie.

 

Maar je denkt misschien:

“Waarom is dit nu zo belangrijk?”

“Kinderen moeten in de zomervakantie toch gewoon loskomen van school elekker ontspannen?”

“Daar hoort lezen toch niet bij?!”

Kinderen moeten zeker loskomen van school in de vakantie. Dat is ook juist de bedoeling van die 6 weken vrij. De batterij weer opladen. Onbezorgd genieten en ontspannen. Dat snappen we allemaal, toch?

Maar het is onzin dat ontspanning en lezen niet samen gaan!

Het is namelijk de kunst op zoek te gaan naar dát ene boek of die ene serie te ontdekken, di

e het leven en het lezen van jouw kind in één klap verandert. En dan zul je zien dat leesplezier, de kracht van het verhaal en het samen zijn, wel degelijk zorgen voor een zorgeloze en ontspannen zomervakantie.

Van groot belang is: maak geen ruzie over lezen! Daar wordt niemand blij van. En als er al frustratie, onmacht, boosheid en verdriet aanwezig is, is het vaak lastig om jouw kind te motiveren om samen te lezen.

 

Geitenpaadjes

Inzicht geven in het hoe en waarom van lezen in de zomervakantie biedt dan uitkomst.

Leg uit hoe je brein werkt. Hoe leer je en wat gebeurt er dan in je hersenen.

Ik hoor het je zal zeggen: “Hoe dan? Dat is toch ontzettend ingewikkelde materie?!” 😅

Tja, ik ben ook geen neuroloog of wetenschapper. Maar, ik kan je wel een prachtige metafoor vertellen, die niet alleen grappig, maar ook nog eens heel effectief is.

Let op! Komt ie:

“Stel, je loopt door een veld met lange grashalmen. Je loopt er doorheen en in het begin is het maar een klein spoor. Het lijkt op een geitenpaadje…

De eerste keer kun je nog net zien waar je hebt gelopen. Als je het paadje niet meer loopt, zie je er na een tijdje waarschijnlijk niets meer van. Maar als je veel over dat geitenpaadje loopt, wordt dat paadje uiteindelijk een hele grote weg”.

 

(Bron: “Help ik word slimmer”, Breinlink van Gerjanne Dirksen)

Zo werkt dat dus in je brein. Als je iets nieuws leert, zo ook het lezen, dan moet je juist veel oefenen, proberen en herhalen, want alleen dan wordt je brein sterker. Het geitenpaadje wordt een snelweg.

 

Zomerleesdip

MAAR……. die snelweg, provinciale weg of fietspad, moet je wel onderhouden. Jouw kind is namelijk het afgelopen schooljaar heel druk geweest met het leggen van verbindingen in het brein: het maken van geitenpaadjes en (snel)wegen. Je moet dan ook blijven rijden, oefenen, herhalen, anders overwoekert die (snel)weg binnen NO TIME. Onkruid groeit namelijk snel, zeker in de zomer! Vergelijk het ook met een spier. Als je die niet traint, wordt hij ook slap.

Dus: leeskilometers blijven maken. Anders begin je na de vakantie weer van voor af aan. Doodzonde toch?!

 

Samen sta je sterk

Blijf dus rijden in de zomervakantie. Maar…. doe dat wel SAMEN!

Ga SAMEN op zoek naar het meest fantastische, leukste, grappigste, spannendste boek, luisterboek, tijdschrift, kookboek, what ever. Als jouw kind er maar blij van wordt.

Ga dan VOORLEZEN en blijf VOORLEZEN.

Ook aan mijn kind van tien? 😳

JA, ook aan jouw kind van tien!

Wanneer jouw kind SAMEN met jou ontdekt hoe spannend of grappig het boek is en wanneer hij benieuwd is naar hoe het verhaal afloopt, wanneer hij lekker tegen je aankruipt om weg te dromen in een andere wereld, wanneer de regen op de tent drupt en jullie het bed in duiken met een zaklamp om de spanning echt te beleven, DAN leert jouw kind genieten van een verhaal en ontstaat leesplezier.

Dát is stap één!

Vanuit LEESPLEZIER ontstaat LEESSUCCES!

Wanneer jouw kind geniet, beleeft en groeit, komt vanzelf het moment waarop hij zelf stukjes wil lezen. Begin klein, met bijvoorbeeld het laatste woord in de zin, ondersteun en moedig aan.

 

BINGO!

MAAR…… hoe vind je nu SAMEN met jouw kind dát ene boek of die ene serie, die het leven en het lezen van jouw kind in één klap verandert?

Nou, daar heb ik iets voor 😊

Een stappenplan!

Speciaal voor jouw kind.

Heel simpel

😉

Download hier het gratis Stappenplan: “Hoe kies je een boek?”

En ontvang daarbij ook nog eens de BONUS “7 manieren om samen leesplezier te ervaren” én de ZomerLeesBingo voor jouw kind.

Met de ZomerLeesBingo kan jouw kind een mooie prijs in de wacht slepen.

Wat moeten jullie doen?

Lees in de vakantie elke dag SAMEN 15 minuten op een gekke plek of op een onwijs crazy manier. Vul de bingokaart in.

Kaart vol?

Mail de volle bingokaart én een foto van jullie waarop te zien is dat jullie lezen op één van de bingomanieren naar: contact@hannekecents.nl 

Na de vakantie verloot ik onder alle deelnemers een fantastische prijs!

GAAF hè!

De zomer kan nu al niet meer stuk 😉

 

Rest mij nog één ding:

Ik wens jullie een fantastische en ontspannen zomer vol avontuur, lol én LEESPLEZIER!

En vergeet niet: