DIT BEN IK!

Je leest misschien al wel een tijdje mijn blogs of je volgt mij op mijn sociale media kanalen. Maar wie ben ik? Weet jij precies wat ik doe en wat mij drijft?

Je kunt uiteraard de “Over mij” pagina lezen op mijn website, maar deze tekst is alweer wat verouderd en het aantal volgers op mijn sociale media kanalen groeide de laatste tijd zo hard, dat een nieuw voorstelrondje wel op zijn plaats is. 😊

Dus, hier komt-ie:

Ik ben Hanneke Cents, gelukkig getrouwd met Peter en trotse moeder van Siebe (7) en Melle (4). Wij wonen met veel plezier in het buitengebied van Schalkhaar (gemeente Deventer) in een verbouwde koeienstal. Ja, je leest het goed, een koeienstal. Daar ruik je overigens niets meer van hoor!

Al lijk ik op het eerste gezicht netjes, ik ben kampioen knoeien. Dat heb ik van mijn vader ;). Dus als je mij een keer ziet met een klodder tandpasta op mijn shirt, dan weet je hoe laat het is! Anderen zien een knoeimoment van mij altijd aankomen, tot grote ergernis van mijzelf. Maar inmiddels heb ik me erbij neergelegd. Het zit in mijn DNA…

Ik kan intens genieten van lekker eten met een goed glas wijn (en dat gaat dus ook wel eens mis als je kampioen knoeien bent 😊), lezen (dat zal je niet verbazen), sporten én tijd doorbrengen met mijn gezin, familie en vrienden. Maar ik geniet ook van momenten alleen. Die heb ik nodig om weer op te laden.

Praktijk

In mijn praktijk aan huis, de koeienstal dus, begeleid ik met veel passie kinderen die problemen ervaren met vloeiend lezen, begrijpend lezen en spelling. Vanuit mijn achtergrond als logopedist en dyslexiebehandelaar heb ik veel ervaring met het ondersteunen en begeleiden van kinderen met deze problematiek.

Met name het sociaal – emotionele aspect van de begeleiding van deze kinderen is hetgeen mij keer op keer raakt. De faalmomenten, je niet gezien en gehoord voelen, geen plezier ervaren, met buikpijn naar school gaan vanwege een leestoets, stagnerende taalontwikkeling, je dom voelen, de boosheid, frustratie, onmacht. Niets is mij meer vreemd. Maar elke keer raakt zo’n verhaal mij weer diep in mijn hart en weet ik dat dit is wat ik doen moet. Kinderen weer plezier en succes in (geschreven) taal laten ervaren.

Leesplezier en LeesLiever

Ik maak mij dan ook hard voor leesplezier, omdat ik dagelijks merk dat leesplezier ondergeschikt is aan leesprestaties. Alles is gericht op snelheid en het behalen van (begrijpend) leestoetsen. Dit gevoel van presteren speelt een grote rol bij kinderen die lezen niet leuk en lastig vinden. Als jouw kind in dit schuitje zit, dan weet je precies waar ik het over heb!

In de afgelopen 2,5 jaar is, vanuit mijn missie en visie, het LeesLiever concept ontstaan. LeesLiever kun je op veel verschillende manieren uitleggen. Lees liever, i.p.v. hele dagen op je telefoon te koekeloeren. LeesLiever, als in wees lief voor jezelf en laat je meevoeren door de kracht van het verhaal. Wie leest, wordt ook liever, want je kan je beter inleven in gevoelens van anderen en je leert reflecteren op je eigen handelen. LeesLiever werkt stress verlagend, etc. etc.

Vanuit dit concept heb ik ook de ‘LeesLiever’ methode ontwikkeld. Hiermee heb ik al vele kinderen mogen helpen naar meer leesplezier, ontspanning en beter leren lezen. Juist doordat de focus ligt op leesplezier, ervaren kinderen stap voor stap hoe leuk lezen is. Leessucces is een logisch gevolg. Want leesplezier is de basis voor leessucces. Dit kan voor ieder kind, dus ook voor jouw kind!

Leesplezier 2.0

Maar daar bleef het niet bij, want leesplezier verdient een groter podium. En daarom heb ik in 2020 en 2021 de LeesLiever Scheurkalender ontwikkeld. En omdat ik steeds meer vragen krijg van ouders die niet om de hoek wonen, is het sinds dit voorjaar ook mogelijk om online met mij te werken met het programma LeesLiever Online.

Omdat ik leesplezier voor iedereen toegankelijk wil maken, heb ik tevens minibieb LeesLiever neergezet. Nou ja, voordat ik volledig met de eer ga strijken…. Lees: mijn man Peter heeft de minibieb vakkundig op basis van mijn aanwijzingen getekend en gebouwd en vervolgens keurig een plekje gegeven langs de weg richting mijn praktijk. Leesplezier voor jong en oud is de strekking van de minibieb. Want, zien lezen doet lezen. Je vindt er boeken voor volwassenen, de allerkleinsten, beginnende lezers en gevorderde lezers. Ik vind het belangrijk om uit te dragen dat jouw rol als ouder cruciaal is bij de leesontwikkeling van jouw kind. Binnenkort krijgt minibieb LeesLiever ook een plekje op mijn website.

Workshop

Om jou als ouder nog meer bewust te maken van jouw rol bij de leesontwikkeling van jouw kind, geef ik maandelijks de (online) workshop “Als lezen niet vanzelf gaat – de kracht van leesplezier!”.  28 april staat de volgende workshop gepland (je bent natuurlijk van harte welkom!). Binnenkort komt daar nog een gratis webinar bij en daarnaast kunnen professionals, die mij ook steeds vaker weten te vinden, over een tijdje een masterclass volgen.

Ik zit vol met ideeën en wil graag zoveel mogelijk kinderen, ouders en professionals kennis laten maken met de kracht van leesplezier. Maar dat is ook wel mijn valkuil, want er zit maar 24 uur in een dag. En deze gekke tijd waarin we nu leven, vraagt veel, ook van mij. Maar hé, de BSO gaat maandag weer open, dus er schijnt toch wat licht aan het einde van de tunnel! Maar goed, alles op zijn tijd. Ik doe mijn best 😉

Dank!

Dank je wel voor het feit dat je mij volgt. Dank voor je vertrouwen en dank voor je mooie reacties op de content die ik plaats. Daar waardeer ik enorm! Ik hoop jou de komende tijd nog meer te inspireren, motiveren en stimuleren om van lezen een feestje te maken. Of je nu ouder of professional bent. Weet dat leesplezier ervaren écht kan. Je moet alleen even weten aan welke knoppen je moet draaien. Laat mij jou daarbij helpen, want leesplezier is de basis voor leessucces. En leessucces is de basis voor schoolsucces en het uiteindelijk maatschappelijk succes van jouw kind of de kinderen in jouw klas. Laten we met elkaar de handen ineen slaan en onze kinderen weer leren genieten van verhalen en boeken. Laat ze de kracht van leesplezier ontdekken en ervaren. De Nederlandse jeugdliteratuur is echt fantastisch!

Ik ben er voor jou!

Weet dat ik jouw kind kan helpen bij het ontwikkelen van leesplezier én leessucces. Twijfel niet langer! Het is alle negatieve energie rondom lezen gewoon niet waard. Kijk diep in je hart, voel en dan weet jij heel goed wat jouw kind nodig heeft. Vertrouw op je gevoel en start vandaag nog met LeesLiever Online (profiteer in april nog van een waanzinnige korting!) of plan een gratis kennismakingsgesprek als je liever kiest voor 1 op 1 maatwerkbegeleiding in mijn praktijk.

Ben je nu nieuwsgierig naar mijn gratis webinar voor ouders of masterclass voor professionals? Mail mij dan alvast en dan ik zet je op de lijst, zodat jij als eerste te horen krijgt wanneer je in kunt stappen! contact@hannekecents.nl

Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten, online of in de koeienstal 😉

En weet: taal is de basis voor een goede toekomst. En de toekomst van taal begint met leesplezier. Het kan, ook voor jouw kind! Écht waar!

Lieve groet,

Hanneke Cents | Taal- Lees- Spelling Specialist in Deventer en omstreken